JANNES CHILI – NORTH TEXAS RED

Huvudrätt Kött

  • Sex burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona.
  • 5 torkade ancho-pepparfrukter (De är stora, mörkt brunröda och finns i affärer som säljer latinamerikansk mat. I nödfall kan de ersättas med en blandning av mörkrött chilipulver och ett antal flådda, urkärnade röda paprikor.)
  • 1 chipotle-peppar (Röd, rökt. Finns konserverad i latinamerikanska affärer.)
  • 3 birdseye-pepparfrukter (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av torkad, mald piri-piri).
  • 4 jalapeno-pepparfrukter (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.)
  • Baconfett (eller olja) att steka i.
  • 10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade.
  • 5 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar.
  • 1,2 dl mjöl.
  • 2,4 dl chilipulver.
  • 5 dl mörk oxbuljong.
  • 2 matskedar spiskummin.
  • 2 matskedar oregano.
  • 2 matskedar malda korianderfrön.
  • 1/2 matsked socker.
  • Salt, efter smak. Börja försiktigt!
  • Lite grovt majsmjöl, masa harina.

 Så här gör du:
1. Börja sedan med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låt svalna.
2. Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och tänk noga på vad då gör med fingrarna det närmaste dygnet. Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med lödkolven.)

 
3. Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.

 

4. Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Detta är ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra som kräver både tålamod och tequila.

 

5. Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.

 

6. Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet.

 

7. Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet.
Koka upp.

 

8. Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta så att mästerverket inte bränns fast i botten.

 

9. Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två, tre timmar.

 

10. Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen.
Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl.